Op zoek naar een of meerdere bomen om je tuin mee te verrijken, maar heb je geen idee welke boom je wilt hebben? Geen zorgen! In dit artikel behandelen we een aantal soorten bomen op basis van hun functie, uiterlijk en bijzondere kenmerken. Zo helpen we jou met inspiratie opdoen zodat je na het lezen van dit artikel beter weet welke boom je voor jouw tuin wilt. Natuurlijk is het onmogelijk om alle binnen- en buitenlandse boomsoorten te behandelen in dit korte artikel. Daarvoor zijn er gewoonweg te veel verschillende bomen. Dit artikel categoriseert ze daarom op functie!

Sierbomen, gewoon omdat ze mooi zijn

Sierbomen zijn eigenlijk niet echt een soort bomen. Het is een verzamelnaam voor grote en kleine bomen die gewoon ontzettend mooi zijn om naar te kijken! Ze versieren dus letterlijk je tuin. Verschillende soorten bomen kunnen tot de sierbomen gerekend worden. Ze hebben voornamelijk met elkaar gemeen dat ze typische uiterlijke kenmerken hebben, waardoor ze karakteristiek zijn om naar te kijken. Daarnaast worden sierbomen over het algemeen niet zo groot en zijn ze makkelijk te onderhouden. Sierbomen kopen is heel gemakkelijk. Je kunt online kijken bij verschillende kwekerijen, maar natuurlijk is het net zo makkelijk om bij een kwekerij langs te gaan. Daar krijg je meteen advies op maat.

Dakbomen, een natuurlijke parasol

De eerste categorie boom die aan bod komt is de dakboom. De dakboom, ook wel parasolboom genoemd, is een relatief kleine type boom die vanwege zijn vorm uitermate geschikt is voor wanneer je meer schaduw in je tuin wilt. De naam van de boom zegt het eigenlijk al. Een dakboom heeft de vorm van een parasol doordat het bladerdak van de boom al van vroeg af aan wordt gevormd tot een vierkant bladerdak. Door de takken van een dakboom te geleiden met behulp van bamboestokken, creëer je een plat, vierkant dak. Met een dakboom zorg je dus op een groene manier voor schaduw in je tuin en bij je terras. Dakbomen zijn gemakkelijk te onderhouden en zijn ook voor vrijwel alle soorten tuinen geschikt.

Leibomen, goed voor privacy

Leibomen zijn vergelijkbaar met dakbomen, maar in plaats van een horizontaal, plat dak, hebben leibomen een verticaal, plat bladerdak. Net als dakbomen worden de takken van een leiboom al van vroeg af aan begeleid en op een dusdanige manier gesnoeid dat de boom zijn typische vorm krijgt. Leibomen worden minder gebruikt voor schaduw, maar zijn perfect voor als je privacy in je voor- of achtertuin wilt creëren. Ook dienen leibomen als een natuurlijk windscherm. Net als dakbomen zijn leibomen makkelijk te onderhouden en in vorm te snoeien. Een van de bekendste en oudste soort leibomen in Nederland is de zogenaamde leilinde. Deze leiboom is zeer populair vanwege zijn mooie, frisgroene bladeren.

Mediterrane bomen, een tintje exotisch

Wil je jouw tuin een exotisch tintje geven? Overweeg dan eens om voor een mediterrane boom te gaan. Mediterrane bomen zoals een palmboom of olijfboom hebben een exotische uitstraling, waardoor ze jouw tuin net dat beetje extra brengen. Deze bomen zijn misschien afkomstig uit warmere klimaten, ze doen het ontzettend goed in Nederland! Het Nederlandse klimaat wordt steeds meer gekenmerkt door hete zomers en natte, zachte winters. Het gevolg hiervan is dat mediterrane bomen het ook in ons kikkerlandje goed doen. Wel is het oppassen met de hoeveelheid neerslag. Deze bomen houden namelijk niet van natte voeten!  

Bolbomen, klein maar fijn!

Heb je maar beperkte ruimte in je tuin, maar wil je toch een leuke, karakteristieke boom plaatsen? Ga dan voor een bolboom. Bolbomen zijn relatief kleine bomen met een rechte, kale stam waarvan de kruin in een bolvorm gesnoeid wordt. Door hun formaat en vorm worden bolbomen vaak ook als sierboom aangeplant. Met een of meerdere kleine bolbomen geef je jouw tuin een karakteristiek en speels aanzicht. Doordat bolbomen in het najaar hun blad verliezen, zijn ze gedurende deze periode goed te snoeien. Zo behoud je de bolvorm van de boom mooi in stand en voorkom je dat de boom té groot wordt voor je tuin.