Zoete aardappel kweken

Door admin
0 Reactie
Zoete aardappel

De schoonheid van een zoete aardappelplant valt niet te ontkennen, of deze nu op een latwerk, in een tuin of in een eenvoudige container staat. En de positieve punten houden daar niet op. Als het gaat om gezondheidsvoordelen, zijn zoete aardappelen het overwegen waard als onderdeel van uw dieet. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en fytonutriënten die je lichaam en geest kunnen versterken.

Zelf zoete aardappel kweken

Als je nieuwsgierig bent om zelf zoete aardappels te kweken, houd er dan rekening mee dat ze het het beste doen in een zonnige moestuin, ook al kunnen ze ook goed gedijen in andere delen van je buitenruimte. Ze kunnen zelfs fungeren als een tijdelijke bodembedekker of als een hangende kamerplant. In een terrasbak vormt een zoete aardappelrank een prachtige bladplant waarvan je in de herfst wortels kunt oogsten.

Dit gewas voor warm weer groeit wereldwijd, van tropische streken tot gematigde klimaten. Het vlees wordt geclassificeerd als vochtig of droog. Vochtige, diep oranje soorten (ook wel yams genoemd) zijn populairder bij hoveniers, vooral de variëteiten Centennial en Georgia Jet.

Zoete aardappelen zijn ook opmerkelijk voedzaam en veelzijdig; elke vlezige wortel is rijk aan vitamine A en C, samen met veel belangrijke mineralen. Gebruik ze rauw, gekookt of gebakken in soepen, stoofschotels, desserts, brood of wokgerechten – en vergeet niet om wat zelfgemaakte zoete frietjes te proberen! Hier is alles wat u moet weten om uw eigen zoete aardappelen te laten groeien.

Hoe zoete aardappel planten

Zoete aardappelen groeien in arme grond, maar misvormde wortels kunnen zich ontwikkelen in zware klei of lang en draderig in zandige aarde. Om de perfecte omgeving te creëren, maakt u lange, brede, 25 cm hoge richels met een tussenruimte van 3½ voet. (Een rij van 10 voet levert 8 tot 10 pond aardappelen op.)

Werk in veel compost en vermijd stikstofrijke meststoffen die weelderige wijnstokken en onvolgroeide buizen produceren. In het noorden bedek je de verhoogde rijen met zwart plastic om de grond warm te houden en een sterke groei te bevorderen.

Het is het beste om wortelkiemen te planten, slips genaamd, verkrijgbaar bij kwekerijen en postorderbedrijven. (Zoete aardappelen die in de winkel worden gekocht, worden vaak in de was gezet om kiemen te voorkomen). Bewaar een paar wortels uit uw gewas om volgend jaar te planten.

Ongeveer zes weken voordat het tijd is om zoete aardappelen buiten in uw omgeving te planten, plaatst u de wortels in een bak met vochtig zand, zaagsel of gehakte bladeren op een warme plek (75 tot 80 graden). Scheuten zullen ontkiemen en als ze 6 tot 9 inch lang zijn, snijd ze van de wortel af. Verwijder en gooi de onderste centimeter van elke strook weg, omdat dat deel soms ziekteverwekkers herbergt.

Zoete aardappelen rijpen in 90 tot 170 dagen en zijn extreem vorstgevoelig. Plant drie tot vier weken na de laatste nachtvorst in de volle zon als de grond is opgewarmd. Maak gaten van 15 cm diep en 30 cm uit elkaar. Begraaf glijdt tot aan de bovenste bladeren, druk de grond voorzichtig maar stevig naar beneden en geef goed water.

Hoe laat je zoete aardappelen groeien

Als u geen zwart plastic gebruikt, mulch dan de wijnstokken twee weken na het planten om onkruid te smoren, vocht vast te houden en de grond los te houden voor wortelontwikkeling. Til af en toe langere wijnstokken op om te voorkomen dat ze aan de gewrichten wortelen, of ze zullen hun energie steken in het vormen van veel ondermaatse knollen op elk geroot gebied in plaats van het hoofdgewas aan de basis van de plant te laten rijpen. Behandel anders zo min mogelijk planten om wonden die kwetsbare ziektesporen veroorzaken te voorkomen.

Als het weer droog is, geef dan 1 inch water per week tot twee weken voor het oogsten, en laat de grond dan een beetje uitdrogen. Geef niet te veel water, anders kunnen de planten – die beter bestand zijn tegen droge periodes dan regenachtige – gaan rotten.

Zoete aardappelen oogsten

Je kunt oogsten zodra de bladeren geel beginnen te worden, maar hoe langer een gewas in de grond blijft, hoe hoger de opbrengst en het vitaminegehalte. Zodra de vorst de wijnstokken zwart maakt, kunnen knollen snel rotten.

Gebruik een spitvork om knollen te graven op een zonnige dag als de grond droog is. Onthoud dat knollen een voet of meer van de plant kunnen groeien en dat eventuele inkepingen in hun zachte huid bederf zullen aanmoedigen. Droog knollen enkele uren in de zon, verplaats ze vervolgens naar een goed geventileerde plek en bewaar ze gedurende 10 tot 15 dagen op 85 tot 90 graden. Na uitharding bewaren bij ongeveer 55 graden, met een luchtvochtigheid van 75 tot 80%. Goed gezouten en opgeslagen zoete aardappelen zijn enkele maanden houdbaar.

Related Articles

Leave a Comment