Plant verpotten

Door admin
1 Reactie
Plant verpotten

Hoe plant verpotten

Met enkele eenvoudige tips en trucs is het verpotten van jouw kamerplanten eenvoudig. Als je het decor wilt veranderen of je plant is overwoekerd, dan is goed verpotten de sleutel om je plant succesvol te maken. Laten we eens kijken wat je moet weten voordat je gaat potten.

Het verpotten van je planten kan lastig klinken, maar we hebben een paar tips om er een succes van te maken.

Eerste dingen eerst: verpotten betekent niet noodzakelijkerwijs de huidige planter van een plant veranderen, maar eerder de aarde of potmix veranderen. Verse grond betekent nieuwe voedingsstoffen. Dit is geweldig nieuws als je van je huidige plantenbak houdt, maar als je op zoek bent naar een nieuwe, is dat ook prima. Als u van bloembak wisselt, probeer dan de maat niet meer dan 7,5 cm groter in diameter te houden voor plantenbakken op tafel, en niet meer dan 15 cm groter in diameter voor vloerbakken. Als je een heel kleine plant verpot, hoeft jouw nieuwe plantenbak maar een centimeter groter te zijn! De maat is hier belangrijk, want als we onze planten verplaatsen naar een grotere pot met meer aarde, zullen we vaker geneigd zijn om water te geven. Een kleine plant + een extra grote planter + veel aarde + veel water = per ongeluk doden met vriendelijkheid. Je wilt niet dat je plant in aarde zwemt, maar liever een beetje extra ruimte hebt om in te groeien voor het komende jaar.

Planten moeten meestal elke 12 tot 18 maanden worden verpot, afhankelijk van hoe actief ze groeien. Sommige langzame groeiers kunnen dezelfde pot jarenlang thuis noemen, maar hebben alleen een grondaanvulling nodig. Het vroege voorjaar, vóór het begin van het groeiseizoen, is meestal de beste tijd om uw kamerplanten opnieuw te verpotten.

Als je een of meer van deze tekens ziet, weet je dat het tijd is om te verpotten:

  • Wortels groeien door het afvoergat aan de onderkant van de planter
  • Wortels duwen de plant omhoog, uit de planter
  • Plant groeit langzamer dan normaal (anders dan winterslaap)
  • De plant is extreem topzwaar en valt gemakkelijk om
  • De plant droogt sneller uit dan normaal en heeft vaker water nodig
  • Bovengrondse plantendelen nemen meer dan drie keer de potruimte in beslag
  • Merkbare ophoping van zout en mineralen op de plant of planter

Dit is wat je handig wilt hebben:

Je nieuwe kamerplant natuurlijk
De plantenbak waarin je aan het verpotten bent
Verse potmix
Lavastenen of iets dergelijks (als uw plantenbak geen afvoergat heeft)

Stappen om te verpotten

1. Verwijder plant uit huidige pot

Draai je nieuwe plant opzij, houd hem voorzichtig vast aan de stengels of bladeren en tik op de bodem van de huidige pot totdat de plant eruit glijdt. Misschien moet je het een beetje helpen door een paar zachte rukken aan de basis van de stengels.

2. Maak de wortels los

Maak de wortels van de plant voorzichtig los met je handen. Je kunt draadachtige wortels die extra lang zijn, wegsnoeien, maar zorg ervoor dat de dikkere wortels aan de basis van het blad blijven. Als jouw plant wortelgebonden is – de wortels groeien in zeer strakke cirkels rond de basis van de plant – maak de wortels zo goed mogelijk los en knip ze af.

3. Verwijder oude potmix

Verwijder ongeveer een derde of meer van de potmix rond de plant. Terwijl het groeide, verwijderde je plant een deel van de voedingsstoffen in de huidige mix, dus je wilt hem een verse mix geven als je hem toch verpot!

4. Voeg nieuwe potmix toe

Giet een laag verse potgrond in de nieuwe plantenbak en verpak deze, verwijder eventuele luchtbellen. Als uw nieuwe plantenbak geen afvoergat heeft, bedek de bodem dan met lavastenen of iets dergelijks (stenen, grind, enz.) voordat u de potmix toevoegt. Het doel is om spleten te creëren waar het extra water in kan worden verzameld, weg van de wortels van je plant.

5. Plant toevoegen

Zet je plant die je uit de kweekpot hebt verwijderd op de verse laag mix in de nieuwe plantenbak, zorg ervoor dat deze gecentreerd is en voeg dan potmix toe rond de plant totdat deze vastzit. Zorg ervoor dat je niet te veel aarde in de planter stopt, want je wilt dat de wortels ademen.

6. Water en geniet

De potgrond er bovenop egaliseren, goed water geven en genieten!

Je interieur verfrissen? Bekijk Room21 eens!

1 Reactie

11 Mini Vetplanten - onlinekweken.nl oktober 1, 2020 - 8:57 pm

[…] paar maanden – soms zelfs jaren! De meest voorkomende tekenen dat je jouw baby-vetplant moet verpotten, zijn als de wortels de pot breken of dat de wortels uit de bodem van de pot […]

Reageren

Leave a Comment