Gember kweken

Door admin
0 Reactie
Gember kweken

Stekjes van het weelderige, bamboeachtige gebladerte geven een frisse smaak aan thee of soepbouillon, en door simpelweg de bladeren te ritselen terwijl je voorbij loopt, komt er een hemelse geur vrij. Terwijl de meeste kruideniers alleen gezouten gember verkopen – geoogst uit stomende delen van de wereld zoals China, India en Nepal – oogsten een groeiend aantal gespecialiseerde telers ze zelf thuis. Hier leest u hoe u uw eigen gember kunt kweken in huis!

Kan ik zelf gember kweken

Tuurlijk kan je zelf gember kweken! Koop een stuk gember ter grootte van je duim met verschillende hobbelige knobbeltjes aan de uiteinden – dit zijn de toppen. Kies voor dikke brokken, niet die in hun eigen huid verwelken. De huid van de tere toppen moet dunner en lichter van kleur zijn; afzien van stukjes met donkere toppen.

Net als aardappelen  of zoete aardappelen wordt conventionele gember bestraald en behandeld om te voorkomen dat het in de supermarkt ontspruit. Dat betekent dat het ook niet in uw huis zal ontkiemen. Kies daarom voor een biologisch gember.

Gember kiemen

Dit is het moeilijkste deel. Ginger neemt de tijd om aan de slag te gaan. Om het te versnellen, maakt u een terrarium met een afhaalbak met een doorzichtig deksel. Kies er een die slechts enkele centimeters groter is dan je zaad en maak drainagegaten in de bodem.

Leg een centimeter of twee potgrond onder het zaad en strooi er slechts een halve centimeter boven. Waterput. Plaats het deksel terug, maar verzegel het niet. Houd de grond op 70 graden en voelt vochtig aan, geef alleen water als de grond droogt. Een spruit zal binnen zes tot acht weken verschijnen.

Gember kweken in pot

Gember is een zware feeder en een nog zwaardere drinker die veel ruimte nodig heeft om te groeien. Gezien de ruimte zal een brok ter grootte van je duim gemakkelijk groeien om een pot van 2 gallon te vullen in de loop van ongeveer zes maanden. Kies een mooie bak met goede afvoergaten en een diepe schotel.

Gebruik goed doorlatende, vruchtbare grond met veel kokos. Plaats uw voorgekiemde wortelstok voorzichtig op 10 cm aarde en begraaf alles behalve de spruitpunt. Zet hem in een warm, zonnig raam of op een zonnige, beschutte plek buiten waar de temperatuur tussen de 60 en 90 graden schommelt.

De grond ophopen

Net als Ierse aardappelen barsten gemberwortelstokken door de grond en worden ze groen in de zon. Commerciële telers verhogen de opbrengsten door regelmatig water te geven en de wortelstokken eens per maand te kweken. Om thuis hetzelfde resultaat te bereiken, wekelijks water geven met biologische plantenvoeding en eens per maand enkele centimeters rijke compost in uw pot strooien, om de wortelstok zelf te beschermen tegen blootstelling aan de zon.

Gember oogsten

Houd de greens aan hun basis vast, waar ze uit de grond komen en til de hele wortelstok op. (Dit is een goed project om buiten te doen over een oude krant of hangdoek.) Breek een stuk van de wortelstok af, plaats de rest van de plant terug in de pot, strooi er meer potgrond of compost over, geef zwaar water en behandel het een paar dagen voorzichtig. Zoals elke kwetsbare transplantatie, moet u het een paar dagen beschermen tegen fel zonlicht en wilde temperatuurschommelingen terwijl het herstelt.

Hoe gebruik je gember

Gember kan je op ontzettend veel manieren gebruiken. Babygember heeft een milde smaak en is, in tegenstelling tot zijn uitgeharde tegenhanger, sappig. Het beste van alles is dat de huid zo dun en mooi is dat je de gember niet hoeft te pellen. Fruit het met groenten, dunne plakjes in heet water met citroen en honing voor een rustgevende thee, of gooi stukjes in de sapcentrifuge met appels, wortels of boerenkool. Voel je je avontuurlijk? Maak een infusie met je favoriete plengoffer, laat het in eenvoudige siroop trekken of snoep het door het in suikersiroop te laten sudderen.

Op zoek naar de leukste lifestyle verhalen? Neem dan eens een kijkje op Lovethat.nl.

Related Articles

Leave a Comment