Afval scheiden is in veel huishoudens inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook veel mensen die er anders over denken en die denken dat afval scheiden geen nut heeft. Er zijn dan ook een hoop fabels die rondgaan over afval en afval scheiden. In dit artikel noemen we een paar van die fabels en leggen we je uit waarom ze niet kloppen. 

Je kunt gewoon alles bij rest weggooien, alles komt toch op één hoop terecht

Veel mensen denken dat afval scheiden onzin is, omdat ze denken dat het afval na het verzamelen weer op één hoop terecht komt. Je zou het afval daarom net zo goed allemáál in een Renewi restafval container kunnen gooien. Dat is niet waar. Iedere afvalstroom wordt op een andere manier verwerkt en in veel gevallen gerecycled. Zo wordt van oud glas weer nieuw glas gemaakt, wordt oud papier weer omgezet naar nieuw papier en wordt gft-afval omgezet naar compost. Af en toe komt het voor dat ingezameld afval wordt afgekeurd, dat is meestal omdat er te veel afval tussen zit die niet bij de juiste container zit. Komt er bijvoorbeeld plastic bij het gft-afval terecht, dan kan het niet meer gerecycled worden. Het is dus juist erg belangrijk dat je je afval grondig scheidt.

Afval scheiden kost meer dan het oplevert

Veel mensen denken dat het scheiden van afval en het apart laten ophalen van afval duurder is dan het verzameld inleveren. Ook dat is niet waar. Afval scheiden is namelijk waardevol. Zowel voor de natuur als voor onze portemonnee. Ingezameld papier, glas, metaal en textiel levert allemaal geld op, waardoor de kosten van het inzamelen zelf aanzienlijk naar beneden gaan. Hoewel het inzamelen en recyclen van gft nog niet kostendekkend is, is ook dit goedkoper dan het verbranden.

Gft-bakken zijn slecht voor de gezondheid

Omdat er in een gft-bak onvermijdelijk schimmel ontstaat, zijn veel mensen bang dat deze slecht is voor je gezondheid. Als je de gft-bak binnen hebt staan, is het belangrijk dat je deze minimaal één keer per week leegt en goed schoonmaakt. Uit onderzoek is gebleken dat, wanneer je dat doet, de gft-bak totaal geen invloed heeft op je gezondheid. Heb je de gft-bak buiten staan, dan hoef je je nog minder zorgen te maken.