Aardappels kweken

Door admin
0 Reactie
aardappels kweken

Aardappelen zijn een van de meest bevredigende groenten om te verbouwen. En de oogsttijd is wat de aardappel echt speciaal maakt, als die heerlijke knollen eindelijk uit de grond worden getild als begraven goudklompjes. Aardappelen uit de tuin zijn echt iets anders! Dus als je nog nooit eerder hebt geprobeerd ze te kweken, maak dan van dit het jaar dat je doet.

 

Soorten Aardappels

Voordat u plant, moet u beslissen welk type aardappel u nodig heeft. Er zijn twee hoofdsoorten aardappelen: hoofdtakjes en vroege soorten.

Hoofdgewassen zijn meestal omvangrijker en geven een grotere oogst, en veel kunnen worden opgeslagen voor gebruik in de winter. Hoofdgewassen worden doorgaans in de nazomer of herfst geoogst.

Vroege variëteiten zijn klaar van vroeg tot midzomer en worden verder onderverdeeld in eerste vroege en tweede vroege. De eerste vroege variëteiten groeien als eerste, terwijl de tweede vroege rassen een paar weken later volgen. Vroege aardappelen zijn over het algemeen kleiner dan de maincrop-soorten, maar ze hebben waarschijnlijk de beste smaak en hebben vaak een zachtere, wasachtigere textuur waardoor ze perfect zijn in salades. Ze zijn ook subliem als ze stomend heet worden geserveerd, afgewerkt met een scheutje olijfolie en wat kruiden.

Controleer rasbeschrijvingen voor aardappelen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen, of ze nu gebakken, gekookt, gebakken of in partjes gesneden zijn – of zelfs een combinatie hiervan. Sommige soorten bieden een goede weerstand tegen veel voorkomende ziekten, waaronder bacterievuur, die een gewas in warme, natte zomers kunnen bederven. Of laat de eerste vroege vogels groeien, die meestal worden geoogst voordat het grootste risico op bacterievuur ontstaat.

Aardappels bereiden en snijden

Om een oogst aardappelen te planten, heb je wat poot- of kiemaardappelen nodig, die ook gewoon als ‘knollen’ worden verkocht. Grote pootaardappelen kunnen in kleinere stukjes worden gesneden om ze verder te laten gaan. Zorg ervoor dat elk stuk ten minste twee ‘ogen’ heeft en laat de snede een dag aan de lucht drogen voordat je gaat planten.

In regio’s waar de lente iets langzamer arriveert, is het de moeite waard om uw pootaardappelen te laten ontkiemen of te ‘kauwen’. Doe dit tot zes weken voor het planten om uw gewas een voorsprong te geven. Leg ze in een enkele laag, zodat de uiteinden met de meeste ogen – dat zijn de kuiltjes waar de scheuten uit zullen komen – naar boven gericht zijn. Leg ze in bakjes of in oude eierdozen, die de aardappelen stabiel houden. Bewaar ze op een koele, lichte plaats om dikke, stevige scheuten te laten ontkiemen.

Aardappels planten

Aardappelen houden van rijke, vochtige grond die geleidelijk is verbeterd met organisch materiaal zoals goed verteerde compost of mest. Vermijd slecht doorlatende grond om te voorkomen dat knollen gaan rotten. Een zonnige plek op het perceel stimuleert de sterke groei die u zoekt.

Plant de eerste vroege bloei zodra de grond in het vroege voorjaar begint op te warmen. Tweede vroege vogels worden een paar weken later geplant, terwijl de hoofdteelt een paar weken later nog, halverwege de lente, volgt. U kunt onze Garden Planner gebruiken om de beste planttijden in uw omgeving te bekijken, op basis van gegevens van uw plaatselijke dichtstbijzijnde weerstation. De Planner is ook een uitstekende bron voor het doorbladeren van rasbeschrijvingen en natuurlijk om aardappelen op uw plan te zetten, zodat u precies weet hoeveel pootaardappelen u nodig heeft om het gebied dat u heeft te vullen.

Plant pootaardappelen in gegraven greppels of individuele plantgaten. Plant uw knollen ongeveer 15 cm diep en plaats ze 30 cm uit elkaar op de rij. Extra rijen vroege variëteiten moeten minstens 45 cm uit elkaar worden geplaatst, terwijl hoofdtrossen minimaal 75 cm tussen de rijen moeten staan.

 

Aardappels kweken

Scheuten moeten binnen ongeveer twee tot drie weken boven de grond komen. Ze verdragen zeer lichte vorst, maar kunnen het beste worden afgedekt met een rijbedekking als er iets kouder wordt voorspeld.

Zodra ze 15 cm hoog zijn, begint u uw aardappelen op te hopen. Het ophopen van heuvels langs de rij om meer knollen te laten groeien en om het risico op blootstelling aan licht te verkleinen, waardoor ze groen worden. Gebruik een schoffel om de omliggende grond rond de scheuten op te trekken, waarbij de toppen zichtbaar blijven. Heuvel in fasen zoals deze elke keer dat het gebladerte een vergelijkbare hoogte boven het grondniveau bereikt, en ga door tot de heuvels ofwel een voet lang zijn of het gebladerte erboven is gesloten.

Verwijder al vroeg onkruid, maar snelgroeiende aardappelen verdringen al snel de concurrentie. Aardappelen hebben echter voldoende vocht nodig voor al die groei. Geef bij droog weer grondig water om de knollen volledig tot hun recht te laten komen, vrij van scheuren of holtes

Wanneer aardappels oogsten

Je kunt knollen zo klein als ‘nieuwe’ aardappelen oogsten zodra de planten een paar maanden na het planten beginnen te bloeien. Ga vanaf dit punt door met het oogsten van vroege variëteiten in fasen en laat de resterende planten doorgroeien totdat ze nodig zijn. Deze gespreide benadering van oogsten stelt je in staat

Related Articles

Leave a Comment